100 jaar Steinmeyer-orgel (1923) Koepelkerk

Achtergrond

Gezien de bijzondere geschiedenis van dit orgel en plus het feit dat dit Steinmeyer-orgel één van de laatste is dat nog ongeschonden bewaard is gebleven, is het gepast dat er stilgestaan wordt bij dit jubileum. Steinmeyer heeft acht orgels in Nederland gebouwd waarvan er nog drie in gebruik zijn: in de Adventskerk te Alphen a/d Rijn, in de Koepelkerk/Mariakerk te Bussum en het Steinmeyer-Pels orgel in de Grote Kerk te Papendrecht. De andere, waaronder het orgel in de Amsterdamse Prinsessekerk werden uit de betreffende kerken verwijderd. Orgelliefhebbers vinden het echt de moeite waard dat dit en andere Steinmeyer-orgels in beeld blijven.
De beoogde activiteiten zijn: een jubileumconcert, orgelconcerten met andere instrumenten/ensembles of zang, orgelbespeling tijdens de Open Monumentendag/Nationale Orgeldag, een groepsles voor orgelstudenten van het Conservatorium van Amsterdam gevolgd door een concert alsmede een slotconcert door de hoofdorganist van de Grote Kerk van Naarden.

Daarnaast wordt een korte documentaire gemaakt bestaande uit verscheidene beeldfragmenten uit 2018 over het Steinmeyer Orgelmuseum in Oettingen waarin Paul Steinmeyer (1933-2019) uitlegt hoe Steinmeyer-orgels werden gebouwd. Andere activiteiten zijn contact met Vrienden/Relaties en Eigenaars van Orgelpijpen, een kleine tentoonstelling in de kerk, een maandelijkse nieuwsbrief en updates via een nieuwsbrief, het kerkblad ‘Klankkleur’ en op Facebook.

Wordt vervolgd .....Terug naar overzicht