STEINMEYER-ORGELS IN NEDERLAND

Georg F. Steinmeyer heeft acht orgels in Nederland. Via deze website is een samenwerking ontstaan met de.wikipedia.org om te zorgen dat die orgels op de lijst van Steinmeyer-orgels komen te staan. 

Het Steinmeyer-orgel werd gebouwd in 1922. Al die jaren is het orgel nooit weggeweest. Alles is authentiek want alle Steinmeyer stemmen van 1920 zijn er nog.


Begin jaren '70 raakte het orgel in de dermate slechte staat, dat werd besloten tot nieuwbouw over te gaan. In 1971 verdween het Steinmeyer-orgel uit de kerk. 

Het orgel werd in 1958 gerestaureerd door de firma Pels & Van Leeuwen en tevens werd de dispositie gewijzigd en uitgebreid.


Het werd in 1924 opgeleverd en op zaterdag 28 juni in gebruik genomen. De Prinsessekerk werd in 1982 gesloopt. Het gedemonteerde Steinmeyer-orgel werd verkocht aan een orgelliefhebber. Andere delen van het Steinmeyer-orgel verhuisde naar andere kerkorgels.


In 1924 bouwde de Duitse firma Steinmeyer een tweeklaviers orgel met 26 stemmen. Tussen 1950 en 1960 werd het orgel gerestaureerd. De kerk werd in 1986 gesloten en het orgel werd gedemonteerd. Een orgelliefhebber heeft het orgel voor een lage prijs gekocht en opgeslagen in zijn landbouwschuur, tot de dag van vandaag.


Het orgel werd gesloopt.


Het Steinmeyer-orgel werd in 1939 geplaatst in de kerk. In ca. 1960 werd de kerk afgekeurd vanwege het instortingsgevaar en in 1973 gesloten; in 1974 werd de kerk afgebroken wegens bouwvalligheid. Het uit de Duitsche kerk te Rotterdam afkomstige Steinmeyer-orgel werd in 1974 in de Oud-Gereformeerde Kerk, Krimpen aan den IJssel geplaatst. Het orgel werd helaas in 1995 verwijderd uit de kerk. Het werd verkocht aan één privé persoon die alle delen van het orgel meenam.


De orgels in Alphen aan de Rijn en Papendrecht (dit orgel werd bijna gesloopt maar door de inzet van de toenmalige organist kon dit worden voorkomen), worden regelmatig bespeeld. De andere orgels zijn inmiddels gesloopt of aan particulieren verkocht. De Stichting Utrecht Orgelland meldt dat de Vox Humana 8 in het orgel in de Julianakerk te Veenendal afkomstig was van de Prinsessekerk in Amsterdam. Dan is het leuk om te weten dat delen van afgebroken orgels werden vaak 'recycled'.