Het Steinmeyer-orgel (1924) op. 1385, Gereformeerde Kerk, TerneuzenIn 1891 werd een Gereformeerde Kerk aan de Noordstraat in Terneuzen in gebruik genomen. In 1911 werd het gebouw verbouwd maar zes jaar later werden de toren afgebroken. In 1924 bouwde de Duitse firma Steinmeyer een tweeklaviers orgel met 26 stemmen. Tussen 1950 en 1960 werd het orgel gerestaureerd. De kerk werd in 1986 gesloten. 

In 1986 werd de kerk gesloten en het orgel werd gedemonteerd. Een liefhebber heeft het orgel gekocht en opgeslagen in zijn schuur. Hij vertelt verder hoe het ging. "Het orgel stond in de toenmalige Gereformeerde Kerk in de Noordstraat. Deze kerk is toen door een teruglopend aantal kerkgangers, en het intussen hoognodige groot onderhoud aan het gebouw, gesloten voor de erediensten. Het orgel is toen "gekeurd" door een commissie van de Gereformeerde Organisten Vereniging (in 1931 opgericht) uit dat kerkverband en aan dat orgeltype werd toen weinig waarde toegekend. 

Het lot van het orgel ging mij ter harte. Ik moest denk aan het orgel van Piet van Egmond uit de Prinsessekerk in Amsterdam dat enkele jaren daarvoor grotendeels van de galerij gegooid werd.

Ik heb toen  het orgel in de Noordstraat voor een lage prijs gekocht en opgeslagen in mijn landbouwschuur. De bedoeling was om ooit een orgel in de schuur op te bouwen, maar daar heb ik nog nooit genoeg tijd voor gehad. Ook heb ik het orgel al eens te koop aangeboden, maar geen bod gekregen.

Toen het orgel in de Koepelkerk in  Bussum uitgebreid met een Bazuin 16' moest worden, zijn de mensen van Adema orgelbouwer bij mij langs geweest om de maten van de bazuin hier op te meten."

Dertig jaar later ligt het orgel nog steeds in de schuur. Hopelijk dat er ooit een Steinmeyer-orgel liefhebber het orgel gaat kopen. 
Mijn grote dank en waardering gaat uit naar de volgende mensen en organisaties voor hun medewerking: