Nationale Orgeldag 2021

Zaterdag 11 september - Orgelbespelingen


Op zaterdag 11 september, de Nationale Orgeldag tevens ook de Monumentendag en het Monumentenweekend, wordt het Steinmeyer-orgel in de Mariakerk (Koepelkerk), Brinklaan 40 te Bussum tussen 13.00 uur en 16.00 uur bespeeld worden door drie organisten:

13.00 – 13.45 uur | Gijs Boelen, organist, componist & pianist.

14.00 – 14.45 uur | Jos Moeke, organist Uddel.

15.00 – 15.45 uur | Bas Groenewoud, organist/dirigent Sint Jansbasiliek Laren.

Elke organist heeft 45 minuten om op het uit 1923 daterende Steinmeyer-orgel te spelen. Na iedere orgelbespeling is er gelegenheid om het orgel en de kerk te bezichtigen.

Toegang is gratis! Een kleine financiële bijdrage in de kosten is altijd welkom.




Gijs Boelen [© Adrienne Korzilius]

Op vijfjarige leeftijd beluisterde Gijs Boelen (geb.1984) het monumentale orgel van de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem tijdens een concert. Spoedig daarna is hij zich gaan ontplooien als uitvoerend en scheppend toonkunstenaar. Aanvankelijk autodidactisch en later ook door het volgen van orgel- en pianolessen en lessen in muziektheorie. 

Aan het Conservatorium van Amsterdam heeft hij hoofdvak orgel gestudeerd. Als uitvoerend musicus heeft hij prijzen gewonnen tijdens diverse nationale en internationale concoursen. 

Na zijn afstuderen is Gijs Boelen zich sterker bewust geworden van zijn belangstelling voor volkscultuur en voor het zelf creëren van muziek, en dit heeft onder andere geresulteerd in een reeks eigen bewerkingen en composities. Als kunstenaar streeft hij naar de combinatie van publieksvriendelijkheid en zeggingskracht. Voor meer informatie: www.gijsboelen.nl.





Gijs Boelen: "Meewerken aan deze orgelbespeling geeft mij weer de mogelijkheid om een aantal van mijn eigen orgelcomposities, die invloeden van zowel de lichte als de klassieke muziek bevatten, onder de aandacht te brengen en tot klinken te brengen op een Steinmeyer-orgel. Als organist wil ik graag (ook) een publiek aanspreken dat normaal gesproken niet of nauwelijks naar orgelmuziek luistert."



Programma

Gijs Boelen (geb.1984)              - Folk Suite  - Hop Jig  - Love Song  - Joyful Song

Johann Strauss jr. (1825-1899)                       Cagliostro-Walzer*

Gijs Boelen                                         Uit Arabisch Drieluik - Klaagzang  en Sluier

Gijs Boelen en verschillende liedjesschrijvers

Mokum Suite   (Vier Bewerkingen van Jordanese Liederen)  :  - Geef mij maar Amsterdam  - O mooie oude Toren - Daar is de Orgelman - Bij ons in de Jordaan

*Transcriptie voor orgel: Gijs Boelen

Jos Moeke [© Jos Moeke archief] 

Jos Moeke werd 22 maart 1978 geboren te Putten. Vanaf zijn negende jaar ontving hijorgellessen van verschillende onderwijzers. Hij ontving meer dan een decennium lessen bij Herman van Vliet, in de Grote of St. Joriskerk te Amersfoort. Hij studeerde orgel bij Jan Raas en piano bij Henk Ekkel aan het Utrechts Conservatorium. Zijn einddiploma behaalde hij in 2003.

Hiernaast volgde hij interpretatielessen bij Jean Guillou en Sophie-Véronique Cauchefer-Choplin.

Zijn voorkeur gaat uit naar de Franse en Duitse symfonische romantiek.

Ook zoekt hij graag naar onbekende (orgel)werken van b.v. Charles-Marie Widor en Lefébure-Wély. Hij werkte mee aan verschillende CD-opnamen. Jos is sinds zomer 2020 organist van Ger.Gem. Elspeet (Skrabl-orgel). [https://www.josmoeke.nl/]



Jos Moeke: "Ik vind het erg leuk dat ik het prachtige Steinmeyer-orgel mag bespelen. Ik ben er van plan om verschillende werken die héél goed klinken op dit orgel te spelen, bijvoorbeeld Max Reger enzo. Ik heb er ontzettend zin in."



Programma

Feike Asma (1912-1984)          Toccata en koraal Psalm 75 

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847)Andante met Variaties 

Max Reger (1873-1916)            Phantasie über den Choral: "Ein Feste Burg ist unser Gott”  op.27 

John Stanley (1712-1786)                 Air in d  | Arr:  Feike Asma 

Albert Renaud (1851-1924)     Toccata 

Bas Groenewoud [© Lillian Lubega]

Bas Groenewoud is met piano en later ook orgel begonnen bij Jan van Stokkum te Bussum. Enkele jaren later is hij in de leer gegaan bij Bernard Bartelink, waar hij zich verder ontwikkelde om te kunnen gaan studeren aan het Utrechts Conservatorium. Hier heeft hij les gehad van Rocus van den Heuvel, Willem Tanke en Jan Welmers. Bij deze laatste docent volgde hij vrije improvisatie. In 1997 studeerde hij hier af.

In 2016 volgde hij de Applicatieopleiding Koordirectie voor Vakmusici, waarna hij Koordirectie bij Louis Buskens is gaan studeren aan het Brabants Conservatorium in Tilburg en heeft hij aansluitend de Masteropleiding Koordirectie aan het Utrechts Conservatorium gevolgd bij Rob Vermeulen.

Van 1991 t/m 2016 was hij als vaste organist verbonden aan de St. Willibrordkerk te Utrecht.
Van 2014 t/m 2020 was hij dirigent van het Willibrord Kamerkoor.
Per 1 januari 2016 is hij aangesteld als dirigent / organist van de Sint Jansbasiliek te Laren NH en per 1 januari 2019 is hij ook aangesteld als dirigent van de Sint Vitusparochie te Blaricum.

Bas speelt voornamelijk duitse- en franse orgelliteratuur van componisten zoals Felix Mendelssohn, Max Reger, César Franck, Ch.M. Widor, Louis Vierne, Charles Tournemire, Jean Langlais en Olivier Messiaen.

Bas Groenewoud: Dit Steinmeyer ken ik nog vanuit de Hilversumse Clemenskerk. Ik ben blij dat het instrument door de plaatsing in Bussum bewaard is gebleven voor de toekomst. Een aantal jaren geleden mocht ik hier ook een concert geven en ook nu kijk ik weer uit naar dit concert in een kerk waar ik ooit begonnen ben het orgelspelen in de praktijk te brengen.



Programma

C. Saint-Saëns (1835–1921) Fantaisie op.157 № 3

R. Schumann (1810–1856)      Studie № 1 /  Studie № 5Skizze № 1

M. Dupré (1870–1937)                Prélude et fugue en fa mineur op.7 № 2   /   Prélude et fugue en sol mineur op.7 № 3


Coronamaatregelen bij de orgelbespeling 

Vanaf 26 juni werden de coronamaatregelen versoepeld. We hopen dus dat de orgelbespelingen zullen doorgaan. Wij gaan er op dit moment vanuit dat er vanaf 1 september geen beperkende maatregelen meer gelden. In het geval dat dat niet zo is, zullen wij de 2020 corona-protocol toepassen.

Verslag_Nationale_Orgeldag_2021.pdf



Nationale Orgeldag 2020  --- Nationale Orgeldag 2019

Terug naar overzicht