Nationale Orgeldag 2021

Zaterdag 11 september - Orgelbespelingen


Op zaterdag 11 september, de Nationale Orgeldag tevens ook de Monumentendag en het Monumentenweekend, wordt het Steinmeyer-orgel in de Mariakerk (Koepelkerk), Brinklaan 40 te Bussum tussen 13.00 uur en 16.00 uur bespeeld worden door drie organisten:

13.00 – 13.45 uur | Gijs Boelen, organist, componist & pianist.

14.00 – 14.45 uur | Jos Moeke, organist Uddel.

15.00 – 15.45 uur | Bas Groenewoud, organist/dirigent Sint Jansbasiliek Laren.

Elke organist heeft 45 minuten om op het uit 1923 daterende Steinmeyer-orgel te spelen. Na iedere orgelbespeling is er gelegenheid om het orgel en de kerk te bezichtigen.

Toegang is gratis! Een kleine financiële bijdrage in de kosten is altijd welkom.


Gijs Boelen
[© Portretfoto Gijs Boelen: Adrienne Korzilius]
Gijs Boelen: "Meewerken aan deze orgelbespeling geeft mij weer de mogelijkheid om een aantal van mijn eigen orgelcomposities, die invloeden van zowel de lichte als de klassieke muziek bevatten, onder de aandacht te brengen en tot klinken te brengen op een Steinmeyer-orgel. Als organist wil ik graag (ook) een publiek aanspreken dat normaal gesproken niet of nauwelijks naar orgelmuziek luistert."

[https://www.gijsboelen.nl/]

Jos Moeke
[©Foto Jos Moeke archief] 

Jos Moeke: "Ik vind het erg leuk dat ik het prachtige Steinmeyer-orgel mag bespelen. Ik ben er van plan om verschillende werken die héél goed klinken op dit orgel te spelen, bijvoorbeeld Max Reger enzo. Ik heb er ontzettend zin in."[https://www.josmoeke.nl/]

Bas Groenewoud
[Foto: Lillian Lubega]

Bas Groenewoud: Dit Steinmeyer ken ik nog vanuit de Hilversumse Clemenskerk. Ik ben blij dat het instrument door de plaatsing in Bussum bewaard is gebleven voor de toekomst. Een aantal jaren geleden mocht ik hier ook een concert geven en ook nu kijk ik weer uit naar dit concert in een kerk waar ik ooit begonnen ben het orgelspelen in de praktijk te brengen.Coronamaatregelen bij de orgelbespelingen

Vanaf 26 juni werden de coronamaatregelen versoepeld. We hopen dus dat de orgelbespelingen zullen doorgaan. Wij gaan er op dit moment vanuit dat er vanaf 1 september geen beperkende maatregelen meer gelden. In het geval dat dat niet zo is, zullen wij de 2020 corona-protocol toepassen.

Nationale Orgeldag 2020

Nationale Orgeldag 2019


Terug naar overzicht