Samenwerking met de Orgelcommissie van de Grote Kerk Naarden 


Toen het Steinmeyer-orgel naar de Koepelkerk verhuisde was men bang dat de Koepelkerk concurrent van de Grote Kerk Naarden zou worden. Gelukkig ontwikkelde er zich wel een samenwerking tussen de twee kerken en twee vaste organisten : Wybe Kooijmans en Daniël Rouwkema. Langzamerhand ontstond ook een samenwerking tussen de Stichting Vrienden Steinmeyer-orgel Koepelkerk met de Orgelcommissie van de Grote Kerk Naarden.


Grote Kerk Naarden heeft sinds jaren ervaring met het organiseren van (orgel)concerten. Voor de Stichting Steimeyer-orgel Koepelkerk werd het als een uitdaging ervaren om ook orgelconcerten te gaan organiseren. Op welke dag, dan? Op welke tijdstip?

Jan Kluck, voorzitter : "Ik denk niet dat de Koepelkerk moet gaan concurreren met de Grote Kerk Naarden. Wij moeten onze eigen identiteit gaan ontwikkelen. Wij willen orgelconcerten gaan geven en koorconcerten met orkest omdat de Koepelkerk een geweldige akoestiek heeft. De invulling van het programma moet een eigen identiteit krijgen. De kerk is op loopafstand van station Naarden-Bussum en parkeren kan in de directe omgeving."

Gelukkig ontwikkelde er zich wel een samenwerking tussen de twee kerken. Daniël nodigde Wybe uit om op 24 november 2012 samen het eerste orgelconcert te geven op het Steinmeyer-orgel dat in october was ingespeeld door Ton Koopman en Ton van Eck. Vanwege een griepgeval kon Daniël helaas niet spelen en werd vervangen door Jean Janssen, organist van de Koepelkerk.In december 2013 werd Wybe Kooijmans weer uitgenodigd door Daniël om tijdens het Festival of Nine Lessons and Carols het koor Choral Voices Groningen te begeleiden. Een jaar later mocht hij weer. ‘Het is een teken van de goede samenwerking tussen de Grote Kerk Naarden en de Koepelkerk’, volgens Wybe. 

De samenwerking tussen de orgelcommissie en de stichting werd steeds hechter. De orgelconcerten van beide kerken werden opgenomen in de programmaboekjes van beide kerken. Ook nodigden de organisten elkaar uit om elkaars orgels te bespelen.


Nationale Monumentendag 2014

Op de Nationale Monumentendag van 2014 werd Jean Janssen uitgenodigd door Wybe Kooijmans om de orgels van de Grote Kerk Naarden.

Programma:

Het Flentrop-orgel (Het Koororgel) : Johann Sebatian Bach (1685-1750) - Concert in a-kl naar Antonio Vivaldi (Allegro - Adagio - Allegro) 

Het Strümphler Kabinet-orgel : Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) - Keuze uit liedvariaties 'Ick voer al over Rhijn' en 'Est-ce Mars?' (beter bekend als het zgd. Liedje over zee). De keuze van deze twee Sweelinck werken is gemaakt n.a.v. het thema van dit Monumentenweekend, Op reis

Het Bätz/Witte orgel (Het Hoofdorgel) : Louis Lefébure-Wély (1817-1869) - Offertoire in d-kl en Joseph Callaerts (1830-1901) :  Pastorale, opus 20, nr. 1 en Marche Solennelle, opus 20, nr. 3. 


Concert Max Reger - 100ste sterfdag

Een gezamenlijk concert werd op zondag 12 juni 2016 georganiseerd in het kader van de herdenking van de bekendste Duitse organist, Max Reger bij gelegenheid van zijn 100ste sterfdag. Toen speelde Wybe Kooijmans Rheinberger's Preludium c-moll opus 156 nr. 1 en Romanze Es-Dur opus 156 nr. 2; Reger's 'Introduktion und Passacaglia d-moll (1899)' en uit 'Choralvorspiele' opus 67 (1902) 'Straf mich nicht in deinem Zorn', Karg-Elert's Harmonies du soir opus 72 nr. 1 (1909) en Ritornello alla Brahms opus 101 nr. 21 (1913) en tenslotte Reger's Pastorale, Benedictus,Toccata en Fuge uit 'Orgelstücke' opus 59 (1901)2 november: Herdenkingsbijeenkomsten


Behalve het Festival of Nine Lessons and Carols  is Wybe ook bijna de vaste bespeler van het Steinmeyer-orgel tijdens de Herdenkingsbijeenkomsten op 2 november, op Allerzielen, de dag waarop de parochianen hun overledenen herdenken. Zijn eerste medewerking was op 2 november 2013 tijdens de uitvoering van het Requiem van Maurice Duruflé door Canticum Cupola Nova o.l.v. Daniël Rouwkema. Duruflé's Requiem werd in 2014 en 2015 uitgevoerd door Vocaal Ensemble Magnificant Emmen en Mary’s Voices o.l.v. Daniël Rouwkema. In 2016 werd  het Requiem van Gabriel Fauré uitgevoerd door Voices en Mary's Voices o.l.v. Piet Phillipse. En in 2017  Mary's Voices o.l.v. Karin Bouwmeester. 

Wybe Kooijmans over het Requiem van Maurice Duruflé: "Maurice Duruflé schreef zijn Requiem in 1947 ter nagedachtenis aan zijn vader. Het onderscheidt zich van andere requiems omdat de melodieën uit de gregoriaanse dodenmis integraal in de betreffende misdelen zijn verwerkt, zowel in de vocale als in de instrumentale partijen. De begeleiding is door een ras-organist als Duruflé met grote kennis van de mogelijkheden van het orgel geschreven: zij vult aan, accentueert en ondersteunt. Vrij kort na het ontstaan heeft dit Requiem bekendheid gekregen en gehouden, ook internationaal. Duruflé voerde het op een aantal van zijn concerttournees uit. Als hij dirigeerde, speelde zijn vrouw de orgelpartij.

Ondanks het meer Duitse klankkarakter, kan het Steinmeyer-orgel van de Bussumse Koepelkerk deze belangrijke orgelpartij, die vanuit een Frans klankkarakter is gedacht, makkelijk aan. Begin jaren negentig speelde ik deze zelfde partij onder dirigent Johan Rooze reeds op dit mooie orgel toen het nog in de Hilversumse Clemenskerk stond opgesteld. Het orgel is me sinds ik het eind jaren tachtig leerde kennen zeer dierbaar geworden. Het is dan ook met groot genoegen dat ik op de uitnodiging van dirigent/organist Daniël Rouwkema ben ingegaan om ook dit jaar weer met deze fijnzinnig gecoloreerde orgelpartij het uitstekende koor van Daniël te begeleiden”.


Bron: Gooi en Eemlander