Monumentenweekend 2013 

Gedenkdag van Maria ‘Moeder van Smarten’

Op zondag 15 september 2013 is er ’s middags – in samenwerking met de Historsche Kring Bussum, in het kader van Open Monumentenweekend – een concert gegeven door Jean Janssen en de zangeres Anne van Beek. Samen vertolkten zij de “Miroir de Peine” : 5 sonnetten van Henri Ghéon bij de zon. Droevige Geheimen van de Rozenkrans, op muziek gezet door Hendrik Andriessen (in 1923, bouwjaar van het Steinmeyer-orgel). Daar omheen speelde Jean : Thema met variaties, en Toccata eveneens van Andriessen.Nationale Orgeldag 2014

Elk jaar op de tweede zaterdag van september vindt de Nationale Orgeldag plaats. Dezelfde dag is ook de Open Monumentendag. Een goede gelegenheid om het monumentale kerkgebouw en orgel  te bezichtigen. In 2014 nodigden de Stichting Vrienden Steinmeyer-orgel Koepelkerk Bussum en de Activiteitengroep KERK=OPEN, diverse organisten uit het Gooi en omgeving niet alleen om het orgel te bespelen maar ook om kennis te maken met het orgel in zijn nieuwe omgeving. Ook belangrijk was het om de contacten met de organisten vast te houden voor de zomer-orgelconcerten.

Acht organisten uit onze regio waren bereid om orgelrecitals van 30 minuten te geven. De organisten, met ieder een zelf uitgekozen en afwisselend programma waren: 

  • Hanneke Huibers, cantor-organist in de Remonstrantse kerk in Bussum
  • Hendrik Jan de Bie, organist van de Meentkerk te Huizen
  • Joost Veerman, organist van de Goede Herderkerk in Huizen
  • Jan Ballintijn, van de Spieghelkerk in Bussum
  • Tom de Kivet, organist
  • Willem Vonk, organist in de Nicolaaskerk te Baarn
  • Bas Groenewoud, organist
  • Klaas Telgenhof, organist in 3 kerken in Utrecht, Nieuwegein en Lopik.


Verslag:

De concerten werden redelijk goed bezocht (tussen de 35-55 bezoekers per concert). Met ook een groepje dat alle 8 concerten bijwoonde! Volgens velen was het een geslaagde middag met prachtige orgelmuziek! Ook de organisten vonden het prachtig om het Steinmeyer-orgel te bespelen. 

Joost Veerman, organist van de Goede Herderkerk in Huizen: "Het is ongeveer 20 jaar geleden dat ik het Steinmeyer-orgel heb bespeeld. Het stond toen nog in de Hilversumse Clemenskerk. Ik vond het toen saai klinken. Maar nu staat het hier in de Koepelkerk, in een geweldige ruimte, waar het prachtig klinkt. Het is niet groot maar er zitten kleurrijke geluiden op waardoor duits-romantische muziek uitstekend klinkt. Daarom ga ik zaterdag Mendelssohn, Schumann en Reger spelen. Maar ook Bach, want ook dat klinkt prachtig."

Hanneke Huibers, cantor-organist in de Remonstrantse kerk in Bussum: "Het was fantastisch om te doen. Een mooi orgel met een mooi palet aan kleuren. Van zacht en intiem naar uitbundig en stevig! Cesar Franck past goed op dit orgel vind ik, met een romantische uitstraling en romantische getinte registers. Het was heerlijk om te doen in deze prachtige kerk, ook om te zingen! Ik kreeg mooie, warme en sprankelende reacties van het publiek ... ze hadden genoten!" 

Hendrik Jan de Bie, organist van de Meentkerk te Huizen: “Een instrument in een prachtige sfeervolle ruimte dat vooral sterk is in de zachte geluiden en bij tijd en wijle verrassend veelzijdig uit de hoek kan komen." 

Jan Ballintijn, van de Spieghelkerk in Bussum, reageerde als volgt op onze vraag naar zijn ervaringen met het spelen op het Steinmeyer- orgel: "Ik vond het heel speciaal en bijzonder om op dit van origine Hilversumse orgel te spelen. Ik heb enorm genoten van alles, het prachtige orgel, de zeer goede organisatie van dit alles en de grote gastvrijheid! Zeker voor herhaling vatbaar".

Voor Willem Vonk, organist in de Nicolaaskerk te Baarn, was het niet alleen een waar genoegen om mee te doen aan de orgelbespelingen in de Koepelkerk. “Leuk was het om weer oude bekenden te ontmoeten zoals Jean Janssen. Het Steinmeyer-orgel is werkelijk een juweel van een instrument waar je een groot deel van het repertoire op kunt spelen. Ook de akoestiek speelt een grote rol in de klank van het instrument."

Bas Groenewoud : “Ik vind het in de eerste plaats een goed initiatief voor een orgel dat gehoord moet worden. Daarnaast vond ik het leuk om de diverse organisten te horen spelen en zo ook de verschillende kanten van het orgel te horen. En natuurlijk vond ik het ook erg leuk dat ik zelf deel mocht uitmaken van de groep van 8 organisten. Ik heb ervan genoten en doe het graag nog een keer!” 

Klaas Telgenhof, organist in 3 kerken in Utrecht, Nieuwegein en Lopik : “Van 2010 tot 2013 heeft hij als projectleider de restauratie en herbestemming van de Clemenskerk in Hilversum geleid. Daarbij was hij zeer nauw betrokken geweest bij de restauratie en verplaatsing van het prachtige Steinmeyer-orgel naar de Mariakerk in Bussum. “Het voelde weer heel erg vertrouwd, toen ik op het Steimeyer-orgel speelde. Ik heb tijdens de restauratie van de Clemenskerk een half jaar lang regelmatig op het Steinmeyer-orgel gespeeld. Toen stond het orgel nog in de Clemenskerk in Hilversum. Het orgel was echt van mij geworden. Dus vandaag voelde het heel erg als thuiskomen. Heerlijk! Ik vond het ook wel een beetje spannend om tussen al die beroepsorganisten te zitten. Ik had bij mezelf bedacht dat ik maar gewoon mijn eigen ding moest gaan doen en vooral de muziek spelen die ik mooi vind om te spelen. Muziek die, hoop ik, een beetje de breedte aangeeft van wat binnen de orgelmuziek in de kerk mogelijk is. Ik heb bijvoorbeeld liederen gespeeld die je niet zo maar in de kerk op het orgel speelt, zoals uit Opwekking en van Sela, maar ook een oude bekende, zoals bijvoorbeeld de melodie van psalm 42, maar dan in een bewerking van Max Reger.” 

Volgens Jean Janssen, gastheer en voormalige organist van de Koepelkerk was het een geslaagd evenement vanwege o.a. het gevarieerde programma dat werd gespeeld. “Ik vond het belangrijk het enthousiasme te voelen waarmee er muziek is gemaakt. Daarbij zijn er heel veel stijlen van orgelmuziek aan bod gekomen. De spelers hebben er ook veel werk van gemaakt om de diverse klankkwaliteiten van ons Steinmeyer-orgel aan bod te laten komen - van bv. felle trompetklanken in een 16e eeuwse Battalla van Jimenez door Hendrik-Jan de Bie, tot fluweelzachte strijkersklanken in een fijnzinnige improvisatie door Joost Veerman. En niet alleen orgelmuziek is er gemaakt, er is door organiste Hanneke Huibers ook nog bij gezongen; waarbij zij zichzelf aan het orgel begeleidde, o.a. in het prachtige “Magna res est amor” (naar 1 Kor. 13) van Hendrik Andriessen. Dat vond ik de leukste verrassing en ‘welkome afwisseling’ van deze organisten-estafette.

Leuk was ook de hartelijke sfeer in de contacten met de diverse organisten, en tussen hen onderling. Met voor mij enkele ‘oude bekenden’ zoals Willem Vonk en Bas Groenewoud. Alle acht komen uit het Gooi of omgeving Utrecht. Het lijkt mij de moeite waard om deze contacten vast te houden, en dat niet alleen voor informele gebeurtenissen als deze middag: ik ben van mening dat sommigen van hen een plaats verdienen in onze officiële zomer-concertserie!” Volgens de organisten en de organisatie is deze invulling van de Nationale Orgeldag voor herhaling vatbaar. En dan misschien in samenwerking met andere kerken."