Wybe Kooijmans brengt drie premières op Steinmeyer-orgel

Wybe Kooijmans brengt drie premières op CD Steinmeyer-orgel Koepelkerk: Harmonies du soir op. 72/1 van Sigfrid Karg-Elert, Fantasie & Fuga in fis op. 21 van Theodor Bubeck en Chorale prelude on ‘Londen New’ van Robert Samuel Groves.

Wybe Kooijmans is de hoofdorganist van de Grote kerk Naarden en bespeelt regelmatig het Steinmeyer-orgel in de Koepelkerk Bussum. Ook is Kooijmans de vast repetitor van de Nederlandse

Händelvereniging. Marianne Luyer, koorlid van de vereniging schreef deze recensie voor de nieuwsbrief van het koor:

"Wat een prachtige melodieën brengt onze repetitor en organist Wybe Kooijmans op zijn nieuwste CD ten gehore. Het massieve kerkorgelmuziek, maar een rijk palet aan harmonische melodieën. Van vrolijk, naar ingetogen, van trots, naar mediatief tot aangrijpend en indrukwekkend. Het ‘light programme’- repertoire domineert en dat maakt deze muziek heel toegankelijk voor een breed publiek. Het is daarnaast ook een heel interessante CD waarop wel 3 premières te horen zijn. Muziekwerken die niet eerder zijn uitgevoerd. Wat een mooie muzikale ontdekkingsreis biedt Wybe ons!

Wybe is liefhebber van de (laat-)romantische muziek en dat laat hij horen! Het vergt souplesse en professionaliteit om deze muziek ten gehore te brengen zoals bedoeld. Meer dan de barok muziek vraagt deze muziek om interpretatie en persoonlijke stijl. Dit is te horen aan de registraties en ook aan het gebruik van het zwelwerk in Manual II. De vele speelhulpen en koppels vragen ook om een juiste inzet en timing. Stevige registers als de Subbas 16’ en de Bazuin 16’ in het pedaal geven het klankbeeld een solide, massieve basis. Om een dergelijk orgel te bespelen heeft de organist vooral lef en speelsheid nodig. Dat maakt het luisteren naar deze CD zo’n avontuur; elk werk, of het nu van Reger is of van Van Mazijk of Widor, is een op zichzelf staand schilderij. Organist en orgel vormen een eenheid. De muziek is heel erg toegankelijk en dat maakt dat deze CD voor een breed publiek een aanrader is. Wonderbaarlijk zoals Wybe Kooijmans uit dit grote orgel uit 1923, vooral ook bedoeld voor veel soorten (wereldlijke) muziek, zulke prachtige klanken weet te halen. Dat kan alleen als je echt toegewijd bent aan het orgel. En dat is Wybe ten voeten uit: een muziekliefhebber die deze keer het Steinmeyer-orgel laat zingen!"

Wybe Kooijmans is ook vast repetitor van o.a. Concertkoor Baarn en Vocaal Ensemble Fioretto. Ter gelegenheid van de Dodenherdenking op 4 mei gaat hij Vocaal Ensemble Fioretto o.l.v. Thijs Kramer, begeleiden op het Steinmeyer-orgel tijdens de uitvoering van Gabriel Fauré's Requiem in de Koepelkerk.


CD Recensie : Gerco Schaap

[De Orgelvriend juni 2020 / © KokBoekencentrum]Link ...

Wybe Kooijmans speelt Edwin H. Lemare's "Sunshine" op.83 en 'Loin du bal' van Ernest Gillet (1856-1940) op het Steinmeyer-orgel, Koepelkerk te Bussum.

 

Terug naar overzicht