Organ class of the Conservatorium van Amsterdam: (vlnr) Kristoffer Westerlund (Z), Robert van Deelen (N), Jan Hogendoorn (N), Pieter van Dijk (hoofdvakdocent orgel CvA), Leonard Seeleman (N), Francisco Fernandes (P), Michael Benett (USA), Anne Spink (USA), Nadal Roig Serralta (Majorca-S), Rina Ishii (J), Daniël Cardiel (S), Joske Siebelink (N) en Miquel Carr (S).


Op maandag 18 september 2023 hebben dertien orgelstudenten van het Conservatorium van Amsterdam orgellessen gekregen van Pieter van Dijk, hoofdvakdocent orgel, op het honderdjarige Steinmeyer-orgel in de Mariakerk/Koepelkerk te Bussum. De studenten komen uit verschillende landen zoals Spanje, Portugal, Zweden, Amerika, Japan en Nederland.

“Bijzonder aan dit orgel is dat het een Duits romantisch orgel is, aldus Pieter van Dijk. “Er zijn een aantal elementen op dit orgel die de studenten hebben nooit meegemaakt zoals wat wij noemen ‘de walze’ ofwel de rolzweller waarmee je een orkestraal crescendo en decrescendo stapsgewijze kan krijgen. 

In Amsterdam geven wij lessen in kerken maar we hebben geen Duits romantisch instrument waarop wij lessen kunnen geven. Dus is het voor de studenten een heel mooie ontdekking om dit hieruit te proberen, kijk hoe dat werkt en wat voor klankkleur je dan krijgt. En of je die klankkleuren ook nog zelf kan beïnvloeden of dat ze vaste klankkleuren alleen zijn.

Het is ook dit jaar Reger-jaar en dat vieren wij ook met zijn muziek. Deze muziek is niet zo gewoon voor de buitenlandse studenten want Reger is vooral beroemd in Duitsland waar hij nog veel wordt gespeeld. Bovendien kan je Reger heel goed vertolken op het Steinmeyer-orgel. Het is dus een groot plezier om hier te zijn".