Het Maarschalkweerd-orgel in het Concertgebouw Amsterdam

© Lillian Lubega

MESSIAH | 23 dec. 2018 | Concertgebouw Amsterdam

Na onze Messiah-uitvoering vorige week in St Agathakerk in Lisse en in de Grote Kerk Naarden waren wij, koorleden van de Nederlandse Händelvereniging gisteren in het Concertgebouw voor onze jaarlijkse Messiah. Een 'uitverkochte’ grote zaal! Gaaf maar ook spannend! 

Gastdirigent Boudewijn Jansen (die o.a. een jaarlijkse Matthäus-Passion in het concertgebouw uitvoert met zijn Toonkunst Amsterdam) : "We gaan mooi musiceren. Maar let op! Deze zaal stelt bepaalde eisen en vraagt om veel concentratie. Dus goed luisteren naar elkaar. Het is wel een mooie zaal en is gewoon 'een mooie dame die je moet veroveren.’" Heel erg bijzonder om voor de volle zaal en een zeer enthousiast publiek te mogen zingen. "Een Messiah die wij nooit van jullie hebben gehoord!", zei een concertbezoeker na afloop.  Dat is te danken aan Boudewijn’s interpretatie : "een Messiah die een andere manier van musiceren vraagt en vooral het voelen van wat de componist heeft geschreven.” Hij liet het Maarschalkweerd-orgel (1891), bespeeld door Wybe Kooijmans, duidelijk horen tot 'un grandioso' crescendo die boven het koor en orkest uitkwam aan het eind van het 'Amen’. Omdat ik bezig ben met orgels was dit echt een lyrisch moment. Het orgelgeluid, niet in een kerk maar in een concertzaal! Schitterend!!

Het geschiedenis ...


Het Maarschalkweerd-orgel wordt soms gebruikt als achtergronddecor tijdens concerten en andere muzikale uitvoeringen in de Grote Zaal. Door de verlichting wordt een feestelijk sfeer in de zaal gecreëerd waardoor het orgel waanzinnige en soms misterieuse effecten krijgt. Prachtig!
Terug naar overzicht