zondag 30 juli 2023

Op 30 juli 2023 verzorgde Lidia Książkiewicz, titulair-organist aan de kathedrale Notre Dame in Laon, Frankrijk, een orgelconcert in het kader van het honderdjarige Steinmeyer-orgel (1923/op. 1350) in de Koepelkerk/Mariakerk. Uitgevoerd werden werken van Michal Kleofas Oginski’s Polonaise en la mineur (arr. Lidia Książkiewicz), César Franck, Fantaisie en La, J.S.Bach/Marcel Dupré - Sinfonia de la cantate 146, Antoni Martorell - Ectasy, Franz Liszt - Prélude et fugue sur le B.A.C.H, Scott Joplin – Weeping Willow en Astor Piazzolla Libertango.Lidia kreeg een lange staande ovatie van de ca. 60 enthousiaste bezoekers waaronder haar eigen fanclub. Op diverse Nederlandse podia is zij een graag geziene gast.

Louis Levelt, ex-organist van de Koepelkerk was erg onder de indruk: ‘Geweldig, prachtig concert. Lidia wisselde de heel zware stukken zoals Liszt en Bach af met heel lichte stukken. Het begon als een heel goed ‘straatorgel’. Heel mooie kleuren heeft ze uit het orgel gehaald. Ik heb ervan genoten. Een groot talent is zij!’

‘César Franck is niet de gemakkelijkste muziek om te spelen, ook niet makkelijk voor de luisteraar om te doorgronden’, aldus Ron Mikkenie, een trouwe bezoeker van onze orgelconcerten in de Koepelkerk en een fan van Lidia. ‘Het heeft voor mij dertig jaar geduurd voordat ik Frank kon waarderen. Ik vind dat het Lidia goed gelukt is om de akoestiek, die ook beïnvloed wordt door de koepel, te bespelen zodat Francks compositie blijft sprankelen. Er bestaan een hoop opnames van Liszts Prélude et fugue sur le B.A.C.H. Het stuk bleef ook hier in de Koepelkerk mooi. Dit Steinmeyer-orgel is een vrij kleine orgel met 19 registers. Maar qua geluid wekt het de indruk uit om een groter instrument te zijn. Echt vakwerk van Steinmeyer!!

Lidia Książkiewicz: ‘Zes jaar geleden mocht ik een concert geven op dit Steinmeyer-orgel en vandaag voelde ik me weer op mijn gemak. Dit Steinmeyer-orgel is fantastisch en past mooi in deze kerk met een geweldige akoestiek. Wat ik merkte bij dit orgel is dat er minder luchtgeluid is dan zes jaar geleden en dat is heel goed. Het orgel heeft een mooie en ronde klank. Dat is voor mij heel erg inspirerend wanneer ik muziek met grote, lange lijnen moet spelen. Op dit orgel neem ik mijn tijd en daar geniet ik enorm van. Het orgel heeft gewoon veel mogelijkheden, ook technisch gezien. Het is een ‘rijk’ orgel. En natuurlijk wil ik heel graag terugkomen als ik weer uitgenogigd wordt’.


Lidia Książkiewicz met Alex Goûtier, bestuurslid/penningmeester Mariakerk, Lidia Elders-Hagen, gastvrouw Lokatieteam Mariakerk, Lillian Mulder, Steinmeyer-Orgelzoektocht.