Zondag 2 juli 2023
Leo van Doeselaar laat het Bussumse Steinmeyer-orgel schitteren

Zondagmiddag vond voor ca. 90 enthousiaste bezoekers het Jubileumconcert van het 100–jarige Steinmeyer-orgel (1923) in de Koepelkerk plaats.
Leo van Doeselaar, titulair-organist van het Concertgebouw Amsterdam, speelde muziek uit de tijd waarin het orgel werd gebouwd. Op het programma stonden werken van Jan Brandts-Buys, Gerard Bunk, Hendrik Andriessen, Johann Sebastiaan Bach, Camille Saint- Saëns. Ook stond op het programma muziek van Max Reger. In 1913 bestelde Reger een Steinmeyer-orgel voor de Schützenhaussaal in Meiningen en hij speelde ook een belangrijke rol bij het opstellen van de dispositie van het orgel.

Bezoekers werden verrast door Van Doeselaar’s virtuositeit en ook door de gekozen muziek waarmee hij de rijke hoeveelheid klankkleuren van dit orgel liet horen: van de zachte, warme en heldere registers tot de overweldigende en krachtige bazuin.
Jean Janssen, de voormalige organist in de Koepelkerk: ’Ik heb het meest genoten van Reger’s bewerking van Bach die aantoont dat de muziek van Bach structuurmuziek is. En daardoor minder afhankelijk is van klankkleuren. De structuur van de muziek staat voorop en dat was voor mij mooi te kunnen ervaren. En verder heeft Van Doeselaar een mooie keuze gemaakt voor het programma”.
De wethouder van Cultuur van de gemeente Gooise Meren, Nico Schimmel, woonde dit concert bij.
Dit jubileumconcert en de andere concerten in 2023 worden mede mogelijk gemaakt door de gemeente Gooise Meren.