Het Steinmeyer-orgel van de Nidarosdom Trondheim (N)


Het Steinmeyer-orgel, op. 1500, werd gebouwd in 1929 in de Nidarosdom in Trondheim, Noorwegen. Een orgel met 9,620 pijpen; een orgel zonder front! Het is een van de grootste en meest indrukwekkende orgels van de Steinmeyer familie van orgelbouwers uit Öttingen (D). Joost van Beek schreef een zeer informatief artikel over dit orgel: http://www.orgelnieuws.nl/stei.... Ook om die reden besloot ik om naar Trondheim te gaan om dit orgel en zijn huisbasis te bezoeken en tegelijkertijd een orgelconcert van de Franse organist Jean-Baptiste Dupont op 17 juli 2019 bij te wonen.


"Het orgel gebouwd boven de hoofdingang van de kerk is in vorm van een vlinder opgebouwd", vertelde Anne Strømmen, Avdelingsdirektør Publikumsavdelingen, Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider. "Wat dit orgel ook bijzonder maakt, is dat delen van de orgelpijpen zijn verstopt en opgesteld in de gang boven de zijbeuk, in het triforium. Tijdens een concert kan je dat heel goed horen”. 

Op het Steinmeyer-orgel speelde Dupont Max Regers 'Canzone, op. 63', nr. 3 en Widor’s 'Adagio' en 'Final' uit zijn 8e symfonie op. 42. Maar het effect van verspreide orgelpijpen kon je pas horen toen hij Igor Stravinskys 3 mouvements de Petrouchka: Danse russen (Russian Dance), Chez Pétrouchka (Petroshka’s Room) en La samaine grasse (The Shrovetide Fair). Toen hoorde je de orgelklanken zoals golven die de heel kerk overspoelden. Prachtig en wat een klank! Wat een geluid!


In de kerk bevinden zich ook het Johann Joachim Wagner-orgel (1739) met 1,809 pijpen.  "Het verschil tussen de twee orgel is wat mij betreft dat het geluid van het Steinmeyer-orgel overweldigend is terwijl het Wagner-orgel een subtielere klank heeft,” volgens Anne Strømmen.

Nidarosdom heeft drie kerkklokken: de "Great Bell” is de oudste en heeft een Nederlandse achtergrond want deze werd in 1751 gegoten in Hoorn. 
Weetjes:

  • The Steinmeyer organ cost NOK 215,000 in 1930. The restoration in 2012-2014 cost NOK 43 million. 
  • During the restoration, a package containing 12 German banknotes was found inside the organ. The smallest denomination was one Reichsmark and the largest 500 million Reichsmarks. [Bron: © Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeiders forlag 2014]


Lees verder : .... http://lawostore.no/assets/fil...


Dank aan:

  • Anne Strømmen, avdelingsdirektør publikumsavdelingen en Magne H. Draagen, domkantor i Nidaros domkirke, Trondheim (N)
  •  Manuel Schiwiter, Orgelbau Kuhn AG Seestrasse 141 CH-8708 Männedorf


Terug naar overzicht