Het Cavaillé-Coll-orgel Saint Sulpice Parijs (F)

De kerk van Saint-Sulpice

Op vrijdag 26 april gaan wij leden van de NHV Gioachino Rossini's Petite Messe Solennelle o.l.v. Rick Muselaers uitvoeren in de Grote Kerk Naarden. Op het programma staat ook Charles-Marie Widor's Allegro Vivace, uit zijn Symphonie No. 5 (1879) gespeld door Wybe Kooijmans, hoofdorganist van de Grote Kerk Naarden. Volgens Wybe is de 5de symfonie de bekendste geworden van zijn10 symfonieën door vooral de 'Toccata'.  

Tijdens een repetitie vertelde Wybe over Widor (1844-1937) die op 26-jarige leeftijd op proef werd benoemd tot organist-titularis van de Saint-Sulpice in Parijs. 64 jaar lang heeft hij het Cavaillé Coll-orgel bespeeld. 

En de connectie met Rossini dan? Toen Widor jong was, werd hij meegenomen door zijn mentor, orgelbouwer Cavaillé Coll, naar Rossini die toen in Parijs werkte. Wybe : "Widor had toen muziek meegenomen en dat ging hij spelen. En wat zei Rossini? 'Nou, dat is niet slecht, jonge man. Het heeft leef! Het heeft durf! Het heeft karakter! Ga je zo voort."

En als je even in Parijs bent, ga je dan naar de St. Saint-Sulpice om de masterwork van Cavaillé Coll en Widor's graf te bezichtigen. Volgens de tourgids werd Widor begraven in de tweede crypte onder de kerk en helaas is de crypte niet toegankelijk voor het publiek; alleen bij speciale gelegenheden. Le guide touristique: "Widor n'était pas officiellement titulaire d'orgue maar en compensation il était enterré dans l'église, pour l'éternité!"Terug naar overzicht