Het Cavaillé-Coll-orgel de Notre Dame, Paris (F)

Le samedi 2 mars 2019 | 20.00 heures

Anton Doornhein, organist in de Dominicuskerk, Rotterdam, moest 3 jaar lang(!) wachten voordat hij het door Aritstide Cavaillé-Coll gebouwde symfonische orgel van de Notre-Dame (1868) in Parijs mocht bespelen. Afgelopen zaterdag was het zover. 

Een groep vrienden reisde naar Parijs om zijn concert bij te wonen. Vóór het concert mocht ik, met een paar mensen, heel snel naar boven het orgel en de speeltafel van dit majestueuze en wereldberoemde orgel bekijken. 

Doornhein speelde een kleurijk Frans programma : Vierne's Allegro de la Symphonie no 2, Sain-Martin's Paraphrase du Psaume 136 (in de 2e deel hoorde je de melodielijnen uit Rutter’s Requiem - prachtig!), Tournemire's Paraphrase carillon (L'orgue mystique) en Dupré's Fileuse (Suite Bretonne) / Final, Alegro deciso (Évocation). Het was overweldigend! Wat een orgelgeluid maar .. soms ook heel zacht! En een minutenlange staande ovatie van de ca. 80 mensen in de kerk.  

Een stralende Anton Doornhein, na afloop: "Ik voel me geweldig. Fantastisch om eindelijk dit orgel te mogen bespelen. En .. ik ben al uitgenodigd voor een tweede orgelconcert". Volgens de hulporganist van de Notre-Dame : ‘Doornhein est vraiment un virtuose sur cet orgue'.

Zondagochtend moest het Cavaillé-Coll orgel stil zijn want het Merklin-orgel, het koororgel, wilde ook zijn schoonheid laten horen tijdens de zondagsmis. 

De klokken van Notre Dame, 3 maart 2019, 09.47 uur. De grootste en voornaamste klok 'Marie' is gegoten door Kon. Eijsbouts in Asten, Nederland.Maandag 15 april 2019 | 18.20 uur : NOTRE DAME CATHEDRAL IN PARIS IS ON FIRE! 


Aan het eind van de middag zIt ik thuis en lees ergens op een twitter account van iemand: Notre Dame in brand! Ik kan het niet geloven. Ik ga meteen op allerlei zenders zoeken naar verdere informatie, naar de BREAKING NEWS, over de verschrikkelijke ontwikkelingen in Parijs. Notre Dame on fire! Een nare droom! Of is het misschien 'fake news'!

Op zaterdag 2 maart 2019 was ik in Notre Dame om het concert van organist Anton Doornhein bij te wonen. Zijn concert op het Cavaillé-Coll orgel. De beslissing om naar Parijs te gaan nam ik twee dagen daarvoor, spontaan, dankzij een tip van Marcel van den Tol (www. marcel.vhhil.nl). Snel de Thalys geboekt met een vriendin en 19.30 uur bij de zijdeur van de Notre Dame (zoals afgesproken met Marcel) wachten. Na overleg met iemand van de kerk, mochten wij naar boven met een aantal mensen om het orgel te bekijken en later in de gang boven de zijbeuk, het triforium, te blijven tijdens de orgelbespeling door Anton. En zondagochtend naar de mis om naar het Merklin-orgel, het koororgel, te luisteren terwijl het Cavaillé-Coll-orgel een ochtenddutje zat te doen, boven in het donker.

Het nieuws van de brand kwam dus heel hard. Hoezo dat de Notre Dame in brand staat? Hoe is het met het orgel? Gaan beide orgels de brand overleven? De dagen daarna bleef ik de ontwikkelingen volgen, vooral de toestand van het Cavaillé-Coll-orgel. Het heeft de brand wel overleefd. Maar hoe? 

Anton Doornhein is waarschijnlijk de laatst Nederlandse organist die het Cavaillé-Coll-orgel heeft bespeeld. Ik ben dankbaar dat ik er getuige van mocht zijn van dit bijzondere concert. Misschien krijg ik ooit toestemming om één van zijn opname op deze blog te plaatsen. Voorlopig wachten op de restauratie van de Notre Dame en haar orgels.

Wordt vervolgd ....

[Bron : CNN]


Terug naar overzicht