Het Alphense Steinmeyer-orgel negen maanden lang buiten bedrijf


Het Alphense Steinmeyer-orgel negen maanden lang buiten bedrijf

Op zondag 19 januari om 16.00 uur vindt het Afscheidswensconcert in de Alphense Adventskerk omdat het Steinmeyer-orgel (1922 / op.1341) wordt gerestaureerd. Stadorganist Simon Stelling zal het concert verzorgen. Stelling over zijn Steinmeyer-orgel zegt: 'Het is een bijzonder orgel vanwege de diversiteit aan zachte stemmen die dit orgel heeft. De prachtige intonatie met name de grondstemmen plus de warmte die daarin zit, maken Steinmeyer-orgels bijzonder. Bovendien alle Steinmeyer stemmen van 1922 zijn er nog'.  Volgens het Leidsch Dagblad hebben Alphenaren verzoeknummers ingediend en Stelling heeft hieruit een selectie gemaakt. De restauratie die op maandag 20 januari begint, gaat negen maanden duren. De laatste grote restauratie was in 1983.

Omroepwest.nl deed een verslag uit het concert en de aanstaande restauratie: 

https://www.omroepwest.nl/media/31003/Tijdelijk-afscheid-orgel-Adventskerk-in-Alphen-aan-den-RijnSteinmeyer-orgel - Pijp voor pijp uit elkaar voor restauratie

Maandag 20 januari - Alphen aan den Rijn


Om het Steinmeyer-orgel in de Alphense Adventskerk te kunnen restaureren, is gisteren begonnen met het uit elkaar halen van het 2.360 pijpen tellende blaasinstrument. Dat ging hard. Omdat orgelbouwer Elbertse vier man naar de Julianastraat stuurde, was al snel de helft losgeschroefd. Daaronder zaten exemplaren van drie meter. (zie foto). Zondag is het uit 1922 stammende orgel voor het laatst bespeeld: voor ruim driehonderd man bracht stadsorganist Simon Stelling verzoeknummers ten gehore. Naast klassiek orgelwerken van Bach klonken popnummers als 'Bridge over troubled water'. Aan de 1,5 ton kostende restauratie betalen culturele fondsen mee. Stelling: "Het is hét concertorgel van Alphen en wijde omgeving en heeft als bijzonderheid dat het nooit aan de smaak van een bepaald moment is aangepast." Daarnaast kunnen orgelpijpen worden geadopteerd. De actie van de Stichting vrienden van de Adventskerk, die voorlopig 25,000 euro heeft opgeleverd, loopt nog even door. De organist verwacht dat het orgel, wanneer het 25 oktober weer in dienst wordt genomen, nóg prominenter zal klinken. Zo worden de pijpen die al veertig jaar niet zijn uitgezogen, van stof en schimmel ontdaan. En de verbindingen tussen toetsen en pijpen worden 'grondig herzien'. Neem de schapenleren balgjes die, als de tong bij een blokfluit, voor de klankarticulatie dienen te zorgen. Na de klus kan het orgel er volgens Stelling weer een halve eeuw tegenaan. [Leidsch Dagblad 21-01-2010/ Foto Hielco Kuipers]Adventskerk Orgel openingsconcert 30 oktober 2020

Op vrijdag 30 oktober om 20.00 uur gaat Simon Stelling een bijzonder inwijdingsconcert verzorgen op zijn gerestaureerde Steinmeyer-orgel [1922/op. 1341] in de Adventskerk te Alphen a/d Rijn. De restauratie die eind januari begon, werd uitgevoerd door Elbertse uit Soest.Oorspronkelijk zou Daniel Roth, organist-titulair van het Aristide Cavaillé-Coll orgel in de Église Saint-Sulpice in Parijs dit concert geven. 

Vanwege de nieuwe afgekondigde Corona-maatregelen heeft de Stichting Vrienden van de Adventskerk het Steinmeyer-orgelweekend aangepast.Gelukkig mogen liefhebbers dit concert bijwonen via een live-stream op YouTube. Gastheer is radiopresentator en orgelliefhebber Sander Zwiep van Radio 4 bij Omroep Max.

Volgens De Amsterdammer (27-01-1923) en De Standard (26-01-1923) werd dit ‘juweeltje’ woensdagavond 25 juni 1924 voor de eerste keer in gebruik genomen en werd bespeeld door componist/organist dr. Johan Wagenaar (1862-1941). 

Ik kijk er enorm uit om weer de klank van dit Steinmeyer te horen, vooral de Bazuin 16’ (Vol op het orgel - Adoptie actie)!

Openingsconcert Steinmeyer-orgel 30 oktober 2020Met grote dank aan:

  • Hielco Kuipers, fotograaf

undefined

Terug naar overzicht