Het Alphense Steinmeyer-orgel negen maanden lang buiten bedrijf

Het Alphense Steinmeyer-orgel negen maanden lang buiten bedrijf

Op zondag 19 januari om 16.00 uur vindt het Afscheidswensconcert in de Alphense Adventskerk omdat het Steinmeyer-orgel (1922 / op.1341) wordt gerestaureerd. Stadorganist Simon Stelling zal het concert verzorgen. Stelling over zijn Steinmeyer-orgel zegt: 'Het is een bijzonder orgel vanwege de diversiteit aan zachte stemmen die dit orgel heeft. De prachtige intonatie met name de grondstemmen plus de warmte die daarin zit, maken Steinmeyer-orgels bijzonder. Bovendien alle Steinmeyer stemmen van 1922 zijn er nog'.  Volgens het Leidsch Dagblad hebben Alphenaren verzoeknummers ingediend en Stelling heeft hieruit een selectie gemaakt. De restauratie die op maandag 20 januari begint, gaat negen maanden duren. De laatste grote restauratie was in 1983.

Omroepwest.nl deed een verslag uit het concert en de aanstaande restauratie: 

https://www.omroepwest.nl/media/31003/Tijdelijk-afscheid-orgel-Adventskerk-in-Alphen-aan-den-RijnSteinmeyer-orgel - Pijp voor pijp uit elkaar voor restauratie

Maandag 20 januari - Alphen aan den Rijn


Om het Steinmeyer-orgel in de Alphense Adventskerk te kunnen restaureren, is gisteren begonnen met het uit elkaar halen van het 2.360 pijpen tellende blaasinstrument. Dat ging hard. Omdat orgelbouwer Elbertse vier man naar de Julianastraat stuurde, was al snel de helft losgeschroefd. Daaronder zaten exemplaren van drie meter. (zie foto). Zondag is het uit 1922 stammende orgel voor het laatst bespeeld: voor ruim driehonderd man bracht stadsorganist Simon Stelling verzoeknummers ten gehore. Naast klassiek orgelwerken van Bach klonken popnummers als 'Bridge over troubled water'. Aan de 1,5 ton kostende restauratie betalen culturele fondsen mee. Stelling: "Het is hét concertorgel van Alphen en wijde omgeving en heeft als bijzonderheid dat het nooit aan de smaak van een bepaald moment is aangepast." Daarnaast kunnen orgelpijpen worden geadopteerd. De actie van de Stichting vrienden van de Adventskerk, die voorlopig 25,000 euro heeft opgeleverd, loopt nog even door. De organist verwacht dat het orgel, wanneer het 25 oktober weer in dienst wordt genomen, nóg prominenter zal klinken. Zo worden de pijpen die al veertig jaar niet zijn uitgezogen, van stof en schimmel ontdaan. En de verbindingen tussen toetsen en pijpen worden 'grondig herzien'. Neem de schapenleren balgjes die, als de tong bij een blokfluit, voor de klankarticulatie dienen te zorgen. Na de klus kan het orgel er volgens Stelling weer een halve eeuw tegenaan. [Leidsch Dagblad 21-01-2010/ Foto Hielco Kuipers]Met grote dank aan:

  • Hielco Kuipers, fotograaf
Terug naar overzicht