Benefietconcert Steinmeyermuseum - 7 juli 2019 Koepelkerk, Bussum

STEINMEYER VOOR STEINMEYER - Een mooi bedrag! 

Op zondag, 7 juli 2019 werd in de Koepelkerk ( Mariakerk ) te Bussum een benefietconcert t.b.v het Steinmeyermuseum in Öttingen (D) gegeven. Dit concert werd verzorgd door Simon Stelling, organist van het Alphense Steinmeyer-orgel in de Adventskerk. Ondanks de finale van de WK Vrouwen in Lyon (F) hebben meer 70 mensen dit prachtige concert, met een zeer gevarieerd programma, bijgewoond.

Ter gelegenheid van het Benefietconcert had Herr Paul Steinmeyer een videoboodschap opgenomen. Volgens zijn zoon, Martin P. Steinmeyer, wilde zijn vader de boodschap zelf inspreken hoewel hij ernstig ziek is. Misschien is het ook de reden dat hij over de samenwerking met de Adventskerk in Alphen a. d. Rijn refereert in de video. Maar veel belangrijker is zijn waardering van de grote belangstelling voor de Steinmyer-orgels en het initiatief voor een benefietconcert om het Steinmeyermuseum te ondersteunen.

Programma 

Johann Sebastian Bach (1685-1750) Concerto D-dur naar Vivaldi, BWV 972 * Allegro / * Larghetto / * Allegro

Pjotr Iljitsj Tsjaikowski (1840-1893) Bloemenwals (arr. Simon Stelling)

Franz von Suppé (1819-1895) Ein Morgen, ein Mittag, ein Abend (arr. Simon Stelling)

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) Alla Turca (arr. Simon Stelling)

Louis Vierne (1870-1937)! Carillon de Westminster

Edward Elgar (1857-1934) Land of Hope and Glory - Marche Pomp and Circumstance No.1 / (arr. Edward Lemare).


Opbrengst van het concert

De collecte na afloop heeft een mooi bedrag opgeleverd, dankzij het enthousiaste publiek in de kerk. Verder is er ook door een aantal vrienden van het Steinmeyer-orgel geld gedoneerd. Bij elkaar is ca. €800.00 ingezameld. Heel hartelijk dank daarvoor!

Hartelijk dank aan het locatieteam van de Koepelkerk/Mariakerk voor het beschikbaar stellen van de kerk, het Steinmeyer-orgel en voor andere logistieke zaken. Dank aan Simon Stelling voor zijn inspirerende orgelspel. Door zijn repertoirekeuze liet hij de betoverende klanken van dit prachtige orgel horen. Dank ook aan Marcel van Tol voor het maken van de live-opname van het concert. Verder veel dank aan Drukkerij Walden die de posters en banners heeft gesponsord, aan Gerco Schaap van De Orgelvriend en aan www.orgelconcerten.nl. Tenslotte dank aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd door het delen van berichten en updates op Facebook, per e-mail en via WhatsApp.

De opbrengst wordt binnenkort overgemaakt op de rekening van de Vereniging Steinmeyer In Öttingen. Het is een bijdrage in de kosten van de dakreparatie van het Steinmeyer-museum waar het archief van alle Steinmeyer-orgels wordt bewaard. G. F. Steinmeyer, de familie van Duitse orgelbouwers, heeft in de periode 1847-2001, 2.400 orgels en 6.000 harmoniums gebouwd. De beroemdste is het grootste kerkorgel ter wereld in de Dom St. Stephan in Passau (D).

In Nederland waren het acht Steinmeyer-orgels:

  • in de Dorpskerk, Biggekerke, opus 1342 (1922);
  • in de Adventskerk, Alphen aan de Rijn, opus 1341 (1922);
  • in de Clemenskerk, Hilversum, opus 1350 (1923);
  • in de Grote Kerk Papendrecht, opus 1363 (1923);
  • in de Prinsessekerk, Amsterdam, opus 1375 (1924);
  • in de Gereformeerde Kerk, Ter Neuzen, opus 1385 (1924);
  • in de Hervormde Kerk, Vuren, Gelderland, opus 1397 (1925); en,
  • in de Deutsche Evangelische kerk, Rotterdam, opus 1670 (1939).

Van deze acht orgels zijn er alleen maar drie Steinmeyer-orgels bewaard gebleven: het orgel in de Adventskerk, Alphen aan de Rijn, het uit de Clemenskerk afkomstige orgel in de Koepelkerk in Bussum en het orgel in de Grote Kerk in Papendrecht.

BENEFIETCONCERT 


Publiciteit

Benefietconcert in Bussum
G. F. Steinmeyer, de familie van Duitse orgelbouwers, heeft in de periode 1847-2001, 2.400 orgels en 6.000 harmoniums gebouwd. De beroemdste is het grootste kerkorgel ter wereld in de Dom St. Stephan in Passau (D). In Nederland zijn er acht van deze befaamde orgels te vinden o.a. in de Koepelkerk Bussum. Op zondag 7 juli (16.00 uur) geeft organist Simon Stelling een benefietconcert op het Steinmeyer-orgel van Bussum. Hij gaat werken van o.a. Johannes S. Bach, Franz von Suppé, Wolfgang A. Mozart, Louis Vierne en Edward W. Elgar uitvoeren. De opbrengst is voor het Steinmeyermuseum in Öttingen (D), voor het opknappen/vervangen van het dak. In de kerk zijn ook foto’s te zien van o.a. de acht Nederlandse Steinmeyer-orgels. Adres: Brinklaan 42.
https://m.gooieneemlander.nl/c...

[Met dank! © https://www.walden.nl/]


Bestemming Geld Benefietconcert Steinmeyermuseum 7 juli 2019


Martin Steinmeyer, de zoon van Paul Steinmeyer heeft inmiddels meegedeeld dat het bedrag werd gebruikt om het orgel Opus 1/1848, in de orgelzaal van het museum, op te knappen zodat het weer bespeelbaar wordt.

Elgar Edward - ’Nimrod’ uit 'Enigma-variaties’, op. 36 | arr. Simon Stelling, orgel Simon Stelling bespeelde het Steinmeyer-orgel tijdens het benefietconcert t.b.v. het Orgelbaumuseum Steinmeyer, Oettingen (D) op 7 juli 2019, Mariakerk/Koepelkerk te Bussum. 

Op het programma: Bach’s 'Concerto D-dur naar Vivaldi', Mozarts 'Alla Turca', Tsjaikowski’s 'Bloemenwals', Suppé’s 'Ein Morgen, ein Mittag, ein Abend in Wien', Vierne’s 'Carillon de Westminster', Elgars 'Marche Pomp and Circumstances No. 1 | Land of Glory' en als toegift, Elgars 'Nimrod'.

Op die zondag ( 07-07-2019 ) speelde het Nederlands elftal de finale van het WK Vrouwen tegen de Verenigde Staten in Lyon (F). De live-uitzending op NPO 1 begon om 16.00 uur met de voorbeschouwing en 17.00 uur was de aftrap. Het was dus heel erg spannend om in te schatten hoeveel mensen het concert zouden bijwonen. Gelukkig waren er ca. 80 mensen in de kerk. 

Vóór het concert werd een videoboodschap van dhr. Paul Steinmeyer (27 oktober 1933 - 3 augustus 2019) vertoond. Ondanks dat hij ernstig ziek was, wilde hij per se de aanwezigen zelf toespreken en bedanken.De collecte na afloop, plus de donaties door vrienden van het Steinmeyer-orgel leverde €848.00 op. Martin Steinmeyer, de zoon van Paul Steinmeyer heeft inmiddels meegedeeld dat het bedrag werd gebruikt om het orgel Opus 1/1848, in de orgelzaal van het museum, op te knappen zodat het weer bespeelbaar wordt.

Nogmaals grote dank aan het bestuur en het Locatieteam van de Mariakerk voor het ter beschikkingstellen van de kerk voor dit benefietconcert. Dank aan Simon Stelling, (stadsorganist en vaste bespeler van het Alphense Steinmeyer-orgel) voor zijn inspirerend orgelspel, aan Marcel van den Tol voor de gratis live-opname en aan Drukkerij Walden Bussum die het drukwerk heeft gesponsord.Mijn grote dank en waardering gaat uit naar de volgende mensen en organisaties voor hun medewerking:

  • Martin P. Steinmeyer, Orgelbaumuseum STEINMEYER, Öttingen (D)
  • Alexander Schippers, fotograaf
Terug naar overzicht