2023 : Een ander orgel dat dit jaar zijn 100-jarig jubileum viert is het Willibrodusorgel de Sint-Bavokathedraal in Haarlem.

Dit orgel van de Nederlands orgelbouwer Adema werd eerste geplaatst in de St. Willibrorduskerk-buiten-de-Veste Amsterdam en in 1971 verplaatst naar de Sint-Bavokathedraal in Haarlem. Met 5000 pijpen en 80 registers was het toen het grootste orgel van Nederland.

Een paar jaar geleden raakte ik geïnteresseerd in dit orgel door de berichtgeving via krantenknipsels. Kranten zoals De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad, De Maasbode, Algemeen Handelsblad, Parool volgden de ontwikkeling rondom dit orgel. A.J. (Bert) Klei (1924-2008) die veertig jaar journalist bij dagblad Trouw volgde nauwkeurig de ontwikkelingen rondom de Sint Willibrordus buiten de Veste en zijn orgels. Klei, ook bekend als 'chef kerk’, schreef het volgend in zijn artikel ‘Afscheid nemen van het Willibrordusorgel’ [Trouw 09-03-1968]:

"De zondagavonduren van een jaar of zes geleden herinner ik me erg goed. Thijs Kramer speelde Franck in de Sint Willibrordus buiten Veste, direct na het lof, en gretig kwamen daar de Amsterdamse orgelliefhebbers, zó van de drukke Ceintuurbaan in de lage, hoge en schemerige ruimte, waar vaak de wierookgeur hing. Moeiteloos stroomden uit het verre orgel de klanken, licht en zilverig, warm en bruingetint ... heerlijk! Ik had een vast hoekplaatsje gekozen en zag bekenden binnenkomen: een gereformeerde dominee, z’n togakoffertje nog in de hand (hij had 'buiten' gepreekt), een juffrouw die ook altijd naar de concerten in de Oude Kerk ging, een jongen die vlijtig de muziek meelas." Lees verder .....